Saturday 28 December 2013

Spaghetti with Tuna and Olives / Espagueti con Atún y Aceitunas

You have got to try this dish, oh my, it is so easy and so good.
I love can tuna, it's so yummy, cheap, already cook and done and so healthy.
So the other night I got home late and forgot to defrost meat for dinner, with very little time left to cook and a hungry family,  I grabbed a few tuna cans from my pantry.
I always made a tomato - tuna pasta sauce but I didn't feel like eating that, I wanted something different so I came across this recipe in a magazine and decided to give it a try.



Spaghetti with Tuna and Olives:



What you need:

2 tbsp olive oil
1 small onion thinly sliced, julienne style
1/2 cup of white wine
1/2 lb. of spaghetti
2 tbsp of chopped capers
1 tsp diced garlic
Sliced green olives
1/2 cup of grape tomatoes
4-oz jar of tuna packed in olive oil, drained.
Chilli flakes to taste.




What to do with it:

Put a pot of salted water to boil. In the meantime heat olive oil in a large skillet over medium heat. Add the onion to skillet along with some chilli flakes if desired. Soften onion without browning about 7 minutes. Add wine and allow it to evaporate about 1-2 minutes. THIS NEXT STEP IT IS VERY IMPORTANT: Take a wine glass, pour some wine , fill it to the brim and enjoy.



When water is boiling, add spaghetti.

TAKE A SIP OF WINE


Add capers , garlic and olives to the onions. Halved grapes tomatoes and add to the pan. Reduce heat to medium-low and let mixture simmer while spaghetti cooks. Just before spaghetti is done, add tuna and gently flake with a fork. Reserving a cup of pasta water, drain spaghetti and add to pan, tossing it with the sauce. Season with salt. Add pasta water in small batches to get the constancy you want. (the steps after adding the tuna should be done in less than a minute or it will dry out). Serve into warmed pasta bowl, a spritz of lemon juice also adds a zesty final note. FILL UP YOUR WINE GLASS.

-  You don't have to use tuna packed in oil, it is the best tuna but it is also expensive, this recipe tastes just as good with tuna packed in water, however if you do use the tuna packed in oil, don't waste the oil from the can, save it for future use like for a salad dressing, tuna salad, etc.

-  Add as much or as little of olives and chilli flakes as you like, it is up to you.

-  If you don't have tomatoes you can also use red peppers and/or celery.

 Yes, in the picture I used 2 kinds of onions only because I didn't have enough one 1 kind.


Buen Provecho!!

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Tienes que preparar este plato, dios santo, es delicioso y muy fácil.
A mi me encanta el atún en lata, es rico, esta ya cocinado y listo para comer y es economico.
La otra noche llegue a casa tarde y me di cuenta que no había sacado ninguna carne a descongelar, Con poco tiempo para preparar la cena y una familia hambrienta decidí cocinar algo con atún en lata.
Yo siempre preparo pasta con salsa de tomate y atún pero no me provocaba comer eso, decidí hacer una receta que había leído en una revista.


Espagueti con Atún y Aceitunas:

Lo que necesitas:


2 cucharadas de aceite de oliva
1 cebolla pequeña picada en tiras finas, estilo juliana.
1/2 taza de vino blanco
225g de espagueti
2 cucharadas de alcaparras
1 cucharadita de ajo bien picadito
Aceitunas verdes picadas
1/2 taza de tomates cereza picados en dos
4 onzas de atún en lata empacado con aceite de oliva, colado.
Hojuelas de chile al gusto

Que hacer con esto:

En una olla grande, hervir el agua que usaras para cocinar la pasta, mientras se hierve, calentar el aceite de oliva en una sartén grande a temperatura mediana. Agregar la cebolla con un poco de hojuelas de chile si quieres. Cocinar hasta que este translúcida y suave mas no dorada, aproximadamente por 7 minutos. Agregar el vino y dejar evaporar por 1-2 minutos. EL PROXIMO PASO ES MUY IMPORTANTE: Busca una copa de vino, llénala de vino hasta el borde y tomate un trago.

Cuando el agua este hirviendo, agrega el espagueti.

TOMA OTRO TRAGO DE VINO

Agrega las alcaparras, ajo, tomates y aceitunas a la cebolla. Reduce la temperatura a mediana-baja y deja que la mezcla se cocine mientras la pasta se cocina. Justo antes de que el espagueti este listo agrega el atún y revuelve todo bien. Al colar la pasta reserva aproximadamente una taza de agua, cuela bien la pasta y agrégala a la sartén, revuelve bien, agrégale sal al gusto. Agrega poco a poco agua de pasta a la salsa hasta conseguir la consistencia preferida .
(Los pasos después de agregar el atún a la sartén tienes que hacerlo rápidamente, en menos de 1 minuto porque sino la mezcla se te va a secar).
Servir con un chorrito de jugo de limón.

SIRVETE OTRA COPA DE VINO y Buen Provecho

- No tienes que usar atún empacado con aceite, es uno de los mejores pero también es caro, esta receta queda buena con atún empacado en agua.

-  La cantidad de aceitunas y chile depende de el gusto de cada quien.

-  Si no tienes tomates puedes usar pimiento rojo y/o celeri (Apio España)

y si, en la foto sale que use 2 tipos de cebollas, solo porque no tenia suficiente de un tipo